Her er endelig RAS og nye retninglinjer for avl
For å komme til målet har det vært mye arbeid, og alle deler av organisasjonen har vært med på arbeidet! Takk til alle som har bidratt!
Veien til målet:
Det begynte egentlig på to forskjellige områder – råd fra NKK om å gå over fra rigide krav i avlsreglementet, og over til krav om tester som er utført og veiledninger/anbefalinger om resultatene. Vi innså også at det regelverket som var utelukket altfor stor andel av populasjonen fra avl, helsekravene i retningslinjene (sammen med avlsforbud på de hvite) utelukket mer enn 60% av alle boxere fra avl, og i tillegg skulle man velge bort de som ikke var egnet for avl på grunn av eksteriør, temperament og helseproblemer det ikke var regler for. Når grunnregelen er at alle avlsrestriksjoner til sammen ikke skal utelukke mer enn 50% av populasjonen, sier det seg selv at det måtte endres.
Resultatet av helse – og atferdsundersøkelsen fortalte oss at hudproblemer er det største helseproblemet i rasen vår i dag, og at leddproblemer er det nest største problemet. Ved å se litt nærmere på utviklingen for HD og spondylose hos norske boxere de siste ti årene, viste det seg også at det ikke var noen tydelig fremgang – for spondylose faktisk en økning av diagnosene middels og sterk grad.
Underveis i prosessen har vi hatt to møter med helseavdelingen i NKK, i hovedsak for å drøfte situasjonen med spondylose og forslaget om å heve aldersgrensen til to år, noe NKK ikke anbefalte. Vi la også frem forslag om en mer nyansert avlesning, og det har vi fått med et svarbrev som viser status for hele ryggen med grad og forekomst. Dette svarbrevet ble tatt i bruk rundt nyttår. Vi fikk i tillegg klarhet i at oppdrettere i Norge kan sende røntgenbilder av utenlandske hunder de vurderer å bruke i avl til Marianne Langeland for en uttalelse – det blir ikke en offisiell status på individet, men det kan være en verdifull hjelp for oppdretteren!
Første trinn:
Det første som ble gjort var å sende ut en høring blant klubbens oppdrettere. Det kom mange gode innspill og ideer som sammen med resultatet av helse- og atferdsundersøkelsen var en viktig del av grunnlaget for de nye retningslinjene. Det var en utfordring å trekke essensen ut av innspillene, for på noen punkter var forslagene helt motsatte.
Andre trinn:
Diskusjoner i avlsrådet. Det ble mange runder med diskusjoner før vi fikk satt sammen et utkast som vi kunne forenes om. Vi var slett ikke enige i alt, og det ga vi beskjed videre om når vi sendte vårt første utkast til RAS gruppa.
Tredje trinn:
RAS gruppa diskuterer reglementet. På dette stadiet var selve RAS dokumentet kommet ganske langt, og helsedelen i RAS var ganske ferdig. RAS gruppa diskuterte da de nye retningslinjene i lys av dette, og kom med tilbakemelding til avlsrådet.
Fjerde trinn:
Avlsrådet har en ny runde diskusjoner, og drøfter tilbakemeldingene som kom fra RAS gruppa. Det ble utarbeidet et nytt utkast som ble sendt til NKK's veterinærer for å få råd og veiledning.
Femte trinn:
Utkast til retningslinjer for avl legges frem på oppdretterseminaret, og diskutert. Innspillene som kommer fra oppdretterne blir tatt hensyn til, og det utarbeides et revidert utkast.
Sjette trinn:
Ny høringsrunde. Klubbens oppdrettere inviteres til å gi sine kommentarer og innspill til utkastet. Det åpnes også for at andre medlemmer kan gi sin tilbakemelding siden retningslinjene for avl også har konsekvenser for den vanlige boxereier. Det var kun noen svært få tilbakemeldinger fra medlemmer som ikke selv var oppdrettere. Som i første høringsrunde var det mange gode innspill, men stort sprik! Noen veldig gode forslag ble tatt med i det endelige resultatet som ble satt sammen etter høringsrunden.
Syvende trinn:
Avlsrådet får utkastet til siste behandling. Avlsrådets veterinærer diskuterer spørsmålet om "er det i noen tilfeller greit å bruke en hund med HD D i avl? (Dette spørsmålet ble også stilt og diskutert på oppdretterseminaret)". Avlsrådets siste kommentarer oversendes styret.
Åttende trinn:
Hovedstyret diskuterer de nye retningslinjene og fatter sitt vedtak.
Niende trinn:
De nye retningslinjene publiseres sammen med en kort veileder som utdyper de enkelte punktene. Det vil også være svar på alle spørsmålene som ble stilt i forbindelse med høringsrunden. Alle som har spørsmål utover det som publiseres der, er velkomne til å sende inn sine spørsmål til klubben for å få forklaringer/utdypinger.
Videre arbeid:
Det skal utarbeides et nytt skjema som skal brukes til innmelding av paringer
Det skal utarbeides en ny mal for publisering av valpekull til websidene
Det utarbeides en valpekjøperguide som inneholder informasjon om hva valpekjøperne bør undersøke og spørre om når de skal kjøpe valp.
For å sikre at oppdrettere hele tiden har oppdatert og viktig informasjon for å kunne gjøre gode valg når de skal ha valpekull, må det komme artikler i Boxernytt og det må avholdes kurs og seminarer innen både eksteriør, mentalitet, avl og oppdrett generelt, genetikk og helse.
Både rasespesifikk avlsstrategi (RAS) og de nye retningslinjene for avl og oppdrett ligger som egne faner under fanen "Avl og oppdrett".