For oppdrettere

Rasespesifikk avlsstrategi (RAS)

I 2012 ba Norsk Kennel Klub (NKK) alle raseklubber om å utvikle en rasespesifikk avlsstrategi (RAS) for sine raser. Målet med RAS er å definere klare mål for rasen og sikre sunn avl i fremtiden. RAS skal bidra til å oppnå friske, rasetypiske boxere med god mentalitet og konstruksjon, som kan leve et langt og lykkelig liv.

Norsk Boxerklubb (NBK) satte ned en arbeidsgruppe som utviklet et forslag til RAS. Forslaget ble presentert på oppdretterseminaret i desember 2013, hvor oppdrettere og medlemmer fikk muligheten til å gi sine innspill.I februar 2014 ble RAS godkjent av styret og oversendt til NKK for videre publisering.

Endringer fra versjon 1 til 2: Tilføyd avsnitt om matadoravlKorrigert gyldighetsdato etter tilbakemelding fra NKK.

Endringer fra versjon 2 til 2c: Kosmetiske rettelser på forsiden og i innholdsfortegnelsen.

Last ned RAS versjon 2

Retningslinjer for avl og oppdrett, veiledning til oppdrettere

Innledning

Retningslinjene for avl og oppdrett er gjeldende for parringer utført fra 1. mars 2024. Alle avlshunder skal gjennomføre veterinærundersøkelse før de brukes i avl maksimalt syv måneder før parring. For norske avlshunder skal notat fra undersøkelsen legges ved parringsanmeldelse.

BOAS - Brachyocephalic Obatructive Airway Syndrome

Krav: Når det er utviklet godkjent BOAS-test for Boxer, skal den brukes i henhold til anbefalinger og eventuelle krav. Hunder med grad 2 og 3 skal ikke brukes i avl.

Spondylose

Krav: Alle avlsdyr skal ha kjent status etter fylte 12 måneder. Norskeide hunder som er født og/eller vokst opp i Norge skal ha sin status avlest gjennom NKK. Hundens spondylosestatus skal alltid oppgis sammen med hundens alder på undersøkelsestidspunktet. En hund som har sterk grad før 2 års alder skal ikke brukes i avl, før den er røntget på nytt når den er minst 36 måneder. Etter ny røntging kan man endelig avgjøre om den kan få avkom. Hundens status må da vurderes i forhold til hundens alder og det vi vet om normal utvikling i rasen. Før parring skal det innhentes uttalelse fra klubben. Når samlet sum spondylose på sikt publiseres i DogWeb, vil syret vurdere å innføre grenseverdier for hva som kan brukes i avl. Anbefaling: Tisper som skal ha mer enn to kull, og hannhunder som skal bli far til mer enn 5 kull, bør røntges igjen når de er minst 36 måneder gamle.

Kroniske problemer

Krav: Hunder med kroniske eller tilbakevendende hudproblemer som gjentatte ørebetennelser, kløe/hudbetennelser, furunkulose eller tilbakevendende problemer med oppkast eller diare kal ikke brukes i avl. Anbefaling: Hunder som selv er symptomfrie kan gi avkom med allergiske hudlidrser. En hund som selv er frisk , men som i flere kull har fått flere avkom enn gjennomsnittet for rasen (p.t. ca 20 %) med slike problemer, bør ikke brukes mer i avl.

Hofteleddsdysplasi

Krav: Alle avlsdyr skal ha kjent status, det er også krav for å få valpene registrert i NKK. Hunder med HD E (sterk grad) skal ikke brukes i avl. Hunder med HD E får også sine avkom registrert med avlsforbud i NKKs register. Samlet index skal være minimum 200 påinnmeldingstidspunkt. Ved bruk av utenlandskeide hund unnlates indekskrav, den utenlandskeide hunden skal være fri for HD (A eller B). Anbefalinger: hunder som pares med utenlandsk partner og er unnlatt indekskrav, bør være fri for HD. Avlsdyr bør ikke ha sekundærforandringer.

Nyresvikt

Krav: Hunder som har fått nyresyke avkom diagnostisert før fylte to år, skal ikke brukes i avl. Alle tilfeller av kronisk hjertesvikt skal betraktes som arvelig med mindre hunden er blitt obdusert og annen årsak er bekreftet. Anbefaling: Det er viktig at oppdrettere og hannhundeiere følger retningslinjene i NKKs avlsstrategi "Hvis nære slektninger av en hund med en kjent eller antatt arvelig sykdom brukes i avl, bør den pares med en hund som kommer fra en familie med lav eller ingen forekomst av tilsvarende sykdom". For å forsikre seg om at den enkelte avlshunder ikke har en lavgradig form av kronisk nyresvikt, kan det tas en enkel urinprøve for å måle urinens konsentrasjon: nedsattene til å konsentrere urinen kan være det første tegn til en begynnende nyresvikt.

Hjerte

Krav: Dersom veterinærundersøkelse i forkant av paring avslører mistanke om uregelmessigheter i forhold til hjertet, skal doppler gjennomføres. Undersøkelsen skal utføres av veterinær godkjent av Norsk Forening for Veterinær Kardiologi og NKK, og registreres i DogWeb. Til avl kan da hunder med gradene negativ, equivokal og mild benyttes. I de tilfellene en hund med mild Aortastenose benyttes i avl, skal denne kun kombineres med en partner som er negativ eller equivokal. Anbefaling: Ved bruk av importert hund/sæd fra land med høy forekomst av hjerteproblemer anbefales kjent doplerstatus.

Mentalitet

Anbefaling: Avlsdyr bør ha kjent mentalstatus gjennom karatrtest, MH eller funksjonsanalyse.

Avkomstgransking

Krav: Når en hannhund har fått fem kull og en tispe to kull, skal de ha "avlskarantene" til minst 30% av avkommene, fordelt på alle kull, har vært på utstilling og 40% har blitt røntget i rygg og hofter. I den perioden hunden har "avlskarantene" vil det ikke bl formidlet valper etter den.

Nyresvikt

Alle tilfeller av kronisk nyresvikt hos unge boxere må betraktes som arvelig med mindre hunden er blitt obdusert og annen årsak er bekreftet. Alle unge boxere som dør av kronisk nyresvikt bør obduseres for å finne årsaken. Frode Lingaas ved Norges Veterinærhøgskole, har et prosjekt som gjør at det er mulig å få utført dette uten kostnad for eier. Se egen informasjon om dette.

Annet

Krav: Tisper som har hatt to kiersnittskal ikke brukes i avl. Tisper skal ikke pares før ved 20 måneders alder. Hannhunder som har blitt far til maks antall valper/kull skal ikke brukes mer i avl. Avkom født etter at en hund er omfattet av avlsrestriksjoner vil ikke bli registrert i NKK. Hunder som har gått gjennom operasjoner for å korrigere medfødte problemer som går ut over hundens funksjon eller helse skal ikke brukes i avl, for eksempel korrigering av trange luftveier. Unntak fra krav: Det gis generell dispensasjon til å få formidlet valper ved bruk av frossen sæd fra hannhunder som ikke lengre er i live, og derfor ikke kan oppfylle dagens krav, så sant kravene til avlsdyr på den tiden hannhunder levde er oppfylt. Anbefalinger: Hannhunder som ar fått avkom som er bedre enn rasegjennomsnittet med hensyn til szpondylose, har fått rasetypisk avkom og har en god HD-indeks, bør få fler kull etter seg! Hunder som er operert for eller diagnostisert med bruiskløsning (Osteochondrose, OCD), korsbåndskade ele andre lidelser med arvelig bakgrunn bør ikke brukes i avl. Oppdretter bør vurdere gentest for å få kjent status for DM (degenerativ myelopati).

Avlsstrategi

Norsk Boxerklubb legger NKK's avlsstrategi til grunn, i tillegg poengteres:

• De beste avlsdyrene er de som har fått de beste avkommene. Avlsdyrets verdi gjenspeiles i avkommene, dette er et viktig punkt! Det betyr lite om avlshunden selv er en fantastisk representant for rasen, hvis h*n ikke gir dette videre til sine avkom! En frisk avlshund kan ha arveanlegg vi ikke kjenner, og gi dårligere helsetilstand hos sine avkom enn man forventer. Det er derfor viktig å se på hundens avkom for å danne seg et bilde av dens verdi som avlshund!!    
• Flere individer bør brukes i avl slik at risikoen for matadoravl og innavl minskes. Dette gjelder både for tispe og hannhunder!
• Flere norskfødte hunder bør brukes i avl, for å utvide avlsbasen. Vi oppfordrer oppdrettere til å lete etter gode norskfødte hannhunder også når de planlegger fremtidige kull!
• Unge tisper bør for sitt første kull pares med en voksen hannhund med evaluerte avkom.

• Unge hannhunder bør for sine første kull pares med voksne tisper med evaluerte avkom

Hvis man følger rådene over, vil det være mindre usikkerhet i forhold til hva man kan forvente av kombinasjonen, og hvis man f.eks får høy forekomst av en arvelig lidelse i kullet, mens den ene av avlsdyrene har mange avkom slik at man har god informasjon om dens avlsverdi, så vet man at det var den unge avlshunden, eller kombinasjonen som var årsak til det uventede resultatet

Avkomsgransking

• Avkomsgranskingen innføres for å sikre at det er de avlsdyrene som faktisk får de beste avkommene, som blir brukt mest i avl.
• I den perioden hunden har "vlskarantene" anbefales det at man ikke lar den få flere valper før de fødte avkommene er evaluert. Det vil ikke bli formidlet valper etter hunden i den perioden, men det vil ikke være andre begrensninger.
• Andelen avkom som skal være evaluert er bevisst valgt så lavt som 40% for røntging og 30 % for utstillingsresultat for at det ikke skal være for vanskelig å åppnå dette. For rasen som helhet i Norge i dag blir ca 50% av registrerte boxere røntget i rygg og hofter.
• Både oppdretter og hannhundeier bør hjelpe hverandre med å oppfordre valpekjøperne til å få sine hunder røntget og stilt ut.

Regelverket evalueres av styret etter to år, og justeres hvis det er behov for det.

Les mer